Första LED-lampan som ersätter en 40W glödlampa

led-lampa parathom classic a40Osram Parathom Classic A 40 sägs vara världens första LED-lampa som kan användas som en direkt ersättning för en 40W glödlampa (med vanlig E27 sockel). Parathom Classic kräver bara 8W, dvs 80% mindre energi och under sin livstid kommer den spara in ca 400 kg koldioxid.

Med en genomsnittlig livslängd på hela 25 000 timmar, varar den 25 gånger längre än en traditionell glödlampa. Det är minst dubbelt så länge som dagens lågenergilampa som normalt har ca 10 000 timmars livslängd.

Annonser - Inlägget fortsätter nedan


Osram Parathom Classic är en avancerad produkt för slutanvändare som vill ligga före i utvecklingen och utnyttja denna innovativa och energisnåla ljusteknik. Osram är stolta över att lansera den första glödlampsformade LED-lampan som utgör ett verkligt alternativ till dagens 40W glödlampa. Detta kommer snabba på utvecklingen av LED-tekniken, som därmed blir ett verkligt alternativ för allmänbelysning. Allt enligt Christian Schraft, chef för konsumentfrågor belysning på Osram.

Kvicksilverfri och fri från UV-och infraröd strålning

Parathom Classic är extremt kompakt, splittersäker och motståndskraftig mot vibrationer, vilket gör den lämplig för många olika tillämpningar. Lampan är också helt fri från kvicksilver och ljuset innehåller ingen UV- eller IR-strålning.

Parathom Classic A 40 ingår i Osrams Parathom-serie som innehåller LED-lampor för flera olika tillämpningar. T.ex.

 • LED-lampor med reflektor, anpassade för punktbelysning av föremål såsom tavlor, växter etc.
 • Färgade lampor i blått, grönt, rött, gult och växlande färger.

Tekniska data Osram Parathom A 40

Utförande: Frostad
Energimärkning: A
Sockel: E27
Effekt: 8,3W
Längd: 113 mm
Diameter: 55 mm
Livslängd: 25000 h (timmar)
Färgtemperatur: 3000 K (Kelvin)
Ljusflöde: 345 lumen
Dimbar: Nej

Källor: Osram, Electrical review

Butikslänkar – Här säljs Osram parathom 8W

Osram Parathom finns att köpa här hos Conrad.se

och här hos Clas Ohlson

Liknande?


VN:F [1.9.20_1166]
Vad tycker du om detta inlägg?
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Första LED-lampan som ersätter en 40W glödlampa, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Andra besökare som hittade hit sökte efter:

lampa led,led lampa motsvarande 40w

3 thoughts on “Första LED-lampan som ersätter en 40W glödlampa

 1. Svara

  […] Läs och kommentera gärna mitt inlägg om Osrams nya LED-lampa. […]

 2. Svara

  […] har tidigare skrivit om Osrams LED-lampa som kan ersätta en 40 watt glödlampa med E27 sockel. Denna känns intressant eftersom Osram är […]

 3. Svara
  John Stalberg - 26 april 2010 (måndag)

  LED-lampan är inte dim-bar, det vill säga att den inte fungerar med en klassisk dimmer. Min fråga är varför den inte går att användas med en dimmer. Finns det LED-lampor med samma användnings-område, ersättare för vanliga typen av glödlamor som man kan använda till exempel som huvudbelysning i hemmiljö, som fungeramed en dimmer? Eller fiinns det special-dimmers för LED-lampor?

  En annan fråga: Hur ser lampans ljusdata ut under ett längre tidsförlopp? Till exempel ljusstyrkan som funktion av tiden där tiden helst motsvarar de 25 000 timmarna som lampan angivits ska hålla. Jag antar att de värden som anges är för en ny lampa? Hur ändras parametrarna över tiden? Hur är det med effekten över tiden? Om lampan lyser väsentligt mycket svagare vid slutet av lampans livslängd men drar ungefär lika mycket effekt hela vägen, blir energivinsten (ljusstyrka per watt) mindre än vad man kanske initialt tror med dessa statiska data. Om ljuset avtar med tiden kan den också komma att bli för svag. Det skulle jag kunna leva med genom att låta äldre lampor flyttas till ställen där jag vill ha svagare ljus men jag vill ju helst att effektförbrukningen följer med ner med ljusstyrkan. Om nu ljusstyrkan överhuvudtaget minskar väsentligt. Det är nämeligen något jag ste i en kommentar till en annan artikel här. Där angavs en siffra på 40% mindre ljusstyrka för vissa LED-lampor.

  Hur är livslängden på en LED-lampa definierad? Hur är den definierad för en vanlig lågenergilampa? Jag tänker främst pä att många tändningar och släckningar skulle kunna påverka negativt. Är LED-lampan okänslig för antal tändnigar och släkningar och hur är det med lågernergilampor av lysrörstyp? Man har ju fått rekomenderat att lysrörstypen inte lämpar sig där man tänder och släcker stup kvarten men det kanske beror mer på att ljustyrkan inte är optimal för kallstartade lysrör? Jag vet att LED lyser starkt från start och inte kräver någon uppvärmning innan den kommer igång. Men håller den lika eller nästan lika bra om man tänder och släcker mycket?

  Hehe, jag hittade precis den här siten och hade väl ganska mycket funderingar så här på en gång. Hoppas att det inte verkar avskräckande! Jag tror jag fick med det mesta så jag kommer inte komma dagligen från och med idag och ösa ur mig frågor så ni drunknar i mina frågor. Kanske någon av frågorna är så relevant att den kan användas i en FAQ eller annan sammanställning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Subscribe without commenting

Scroll to top