LED-lampa, vad är det? Framtiden!

Denna sajt handlar om LED-lampan. Den är efterföljaren till dagens lågenergilampor och hör till framtiden när det gäller energisnål och miljövänlig belysning. Utforska gärna högerkolumnen, där hittar du länkar till inlägg om LED-lampor.

En LED-lampa drar lika lite eller mindre energi än en vanlig lågenergilampa och är därmed en mer miljövänlig lampa. Den innehåller dessutom inget kvicksilver (vilket lågenergilampor gör). Dessa nya lampor börjar finnas på marknaden och tillhör framtiden när det gäller energibesparande lampor. SvD skrev en artikel i ämnet och konstaterade:

Belysningens FRAMTID stavas LED, det tycks alla kännare vara ÖVERENS om. (Svenska Dagbladet, 30 augusti 2009)

En LED-lampa har följande viktiga fördelar:

 • Innehåller EJ kvicksilver
 • Håller vanligen upp till ca 25 000 timmar eller mer. D.v.s. 25 gånger längre än en vanlig glödlampa eller dubbelt så länge som dagens lågenergilampa.
 • Sparar minst lika mycket energi som dagens lågenergilampor. Läs hur mycket energi du sparar med LED.
 • Ej stötkänslig eller temperaturkänslig
 • Full ljusstyrka omedelbart

Nackdelar:

 • Tekniken är under utveckling när det gäller ljusstyrka, färgåtergivning och tillverkningskostnad. Det underlättar att vara påläst och undersöka för vilket syfte olika lampor passar.
 • Alla LED-lampor har inte riktigt ”varmt” sken. Utvecklingen går snabbt framåt och det kan skilja mycket mellan LED-lampa A och B.

Har du några idéer kring ledlampa.se , vill bidra med länktips, material, bilder, nyheter, kanske är du ÅF för lampor o.s.v.? Hör gärna av dig via mail till: kontakt (snabel-a) ledlampa.se eller skriv en kommentar nedan om du har något tips av allmänt intresse. Jag som driver sajten finns här på Google+.

#

Annonser från tredjepartsföretag visas på vår webbplats när du besöker den. Dessa företag kan använda information (med undantag av namn, adress, e-postadress och telefonnummer) om dina besök på denna och andra webbplatser för att kunna visa annonser om varor och tjänster som du kan tänkas vara intresserad av. Om du vill ha mer information om detta och hur du kan förhindra att denna information används av dessa företag klickar du här.

VN:F [1.9.20_1166]
Vad tycker du om detta inlägg?
Rating: 5.4/10 (47 votes cast)
LED-lampa, vad är det? Framtiden!, 5.4 out of 10 based on 47 ratings

Andra besökare som hittade hit sökte efter:

led lampor,vad är led lampor,hur fungerar en led lampa,hur fungerar led lampor,vad är led belysning,vad är en led lampa,vad är led lampa,LED-lampor,vad är led,miljövänliga lampor

23 reaktioner på ”LED-lampa, vad är det? Framtiden!”

 1. Hej,
  jag planera just nu vårt nya 1 plans- hus som ska byggas under 2010. Eftersom det verka smart att använder LED lampor så undrar jag om man kan belysa hela huset – invändig och utvändig med enbart LED och vilka för och nackdelar finns i så fall.
  Vad ska man i så fall beakta när man drar elen? Vi ska träffa elektrikern i Februari och då undra jag vilka krav på elsystem vi ska ställa.

  Tack för er Hjälp!

  /Frank

 2. LED-belysning är ett bra val ur energi- och miljösynpunkt men fungerar lika bra som alla andra ljuskällor då det gäller ljusstyrkan etc. Jag tycker det är viktigare hur du vill ha belysningen och i så fall vilken armatur passar bäst. En ljusdesigner är duktig på sånt och kan hjälpa dig. Men det finns en del fördelar med LED-belysning så som att den inte blir varm och det finns ingen brandrisk som det gör för halogenlampor t ex. Inte minst kommer det att märkas på elräkningen ifall du har många lampor som lyser länge.

 3. Hej, Jag tycker att det är en djungel det här med LED. Vissa återförsäljare säger att de har 2100 Kelvin på deras varmvita lampor. Jag undrar nu om detta kan stämma? Har googlat lite och vad jag förstår skulle detta värde innebära ett rött ljus och inte ett varmvitt. Är det någon som kan svara på detta? Hur många Kelvin är en vanlig glödtrådslampa tex?

  1. Enligt mina sökningar så borde 2100 kelvin ge ett slags gyllengult ljus. Mer lämpat för dekorationsbelysning, alltså ej så lämpligt för allmänbelysning. Vanliga traditionella glödlampor brukar sägas ligga mellan ca 2700-2800 kelvin.
   Vilken lampa tittar du på som har 2100 kelvin, länk?

 4. Hej,

  Det är dessa lampor som har 2100 kelvin. http://www.lampgallerian.se/visa_produkt.asp?t=E14+klot+0%2C7W+Varm&id=2151&lang=sv

  Enligt vår erfarenhet så är det knappt någon som vet om att LED lampor tappar i ljusstyrka. Desto sämre led lampa desto snabbare tappar lampan i ljusstyrka. Tyvärr går många på pris och på hur lång livslängd. Men vad spelar det för roll om lampan lyser i 40,000 timmar om den tappat 40% ljusstyrka efter 5000 timmar?

  1. Hej, jag har hittat en sida som har riktigt billiga lampor. Vad tror ni om dessa? Ledgiganten.se heter sidan. Någon som handlat här som vet om de har bra lampor?

 5. Köpte en 2W LED på Clas O , monterade den förvisso i en ganska liten IKEA armatur , dvs. jag kan tänka mig att luftombytet runt den är någont begränsat , men hur som helst så är den armaturen godkännd för 20W halogen , jag har alltid tyck att det blir väldigt varmt av den befintliga halogenen , så jag blev mycket förvånad när jag känner på sockeln till LEDDEn och nästan bränner mig , så jag plockar fram min temp-pistol och mäter 85 grader på lamp-sockeln 65 grader vid lampfoten , tycker spontant att 2W inte skulle räcka för att värma upp till dessa nivåer.
  Kan det vara så att tillverkaren bluffar om effekten?

  1. Svårt att säga. Visst kan effekten vara felaktigt angiven. Minns att just en lampa från Clas Ohlson tidigare har varit föremål för diskussion om felaktig effekt. Se kommentar här:
   http://lunken.wordpress.com/tips/led-lampor/#comment-14163 (för övrigt en eminent sida om LED).

   Hög temperatur kan tyda på att LED-lampan har dålig kylning också.

   Är lite nyfiken om du får ut något vettigt ljusflöde från den där lampan på 2W?

   Köpte själv en Ledare LED-lampa på IKEA nyligen. Den drar 4,3 watt och ger 210 lumen. Tycker den är en helt ok ersättare för 25 watt E14.
   http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00218141/

 6. Hej

  Jag vill ha en led-lampa med ljus som är så likt dagsljus som möjligt (till mina växter). Vilken är den högsta kelvin som led-lampor säljs med?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Subscribe without commenting