Välja dimmer till dimbara LED-lampor

Det finns allt fler LED-produkter som går att reglera hur starkt de ska lysa med en dimmer. I och med att LED-lampor har en helt annan effekt än traditionellt glödljus blir det lite komplicerat att välja en lämplig dimmer, då de flesta dimmers öppnar på minst 40W belastning och många har en begränsning på kanske 300W som högsta belastning.

Dimmer för glödljus enkelt

Med både glödljus och halogen finns fördelen att de är specificerade för en effekt och att de aldrig överskrider den effekten. Då kan man också räkna med att en dimmer som är specificerad på 40-300W klarar av att ansluta minst en 40W glödlampa och som mest 5 stycken 60W-lampor.

Annonser - Inlägget fortsätter nedan


Dimmer för LED mer komplicerat

Med LED är det lite annorlunda. I och med att det handlar om elektronik så blir det en rusning av ström just vid uppstarten och den strömmen kan vara mycket större än den som går åt under normal drift. Det gäller här att dimensionera lampor och dimmer på ett sådant sätt att man inte knäcker dimmern, men att lasten ändå är så stor att dimmern öppnar med lasten från LED-lampan.

Från Philips finns det en speciell guide för hur man ska resonera. Verbatim har också gått ut med en rekommendation kring vilja dimmers som passar.

Rekommendationerna går i princip ut på att man ska välja dimmer efter ungefär den effekt lamporna motsvarar i halogen. Det blir lite mer komplicerat, eftersom det för en 12W LED på 800 lumen från Philips motsvarar 60W, medan halogen är cirka 30% mer energieffektivt och det då skulle motsvara cirka 42W halogen.

Vi har gjort några praktiska tester kring detta och kan konstatera att en dimmer som är specificerad på mellan 40 och 300W mycket riktigt öppnar för de 9W LED-lampor vi testat, men inte alltid för lampor på 7W eller lägre.

Vem får installera dimmer

Man får själv byta strömbrytare, vägguttag och andra mindre arbeten i hemmet som inte ändrar den elektriska installationen. Att byta en vanlig kontakt mot en dimmer innebär att man förändrar den elektriska installationen. Här behövs då en fackman, en elektriker, för att göra själva bytet.

Vi kan alla köpa en dimmer, men för installationen måste en fackman anlitas!

Dimmer för 12V-system

Lampor som är avsedda att anslutas via en transformator, som t.ex. G4-lampor med stiftsockel som ofta används i badrumsskåp, eller GU5.3 som är vanlig i inbyggnadsspotlights drivs av 12V via en transformator. De flesta transformatorer är gjorda för att man ska kunna koppla en dimmer till dem på 230V-sidan. På installationsanvisningen för dimmern framgår det oftast hur dessa ska anslutas, då man kanske har en kombination av lågvåltlampor och traditionella lampor med större sockel i samma krets. Här är också sådant som din elektriker hjälper till med så att installationen blir korrekt utförd.

Annan typ av 12V-utrustning är bland annat populära LED-strip. Dessa drivs av 12V DC (likström) och här ansluter man dimmern på 12V-sidan. Produkterna är ofta av karaktären att man kan koppla en fjärrkontroll till dem eller att de sitter som en liten dosa på själva anslutningssladden. Denna typ av dimmers kopplas då in mellan transformatorn och LED-strip, vilket gör att man själv får utföra det installationsarbetet.

Framkant och bakkant

En dimmer fungerar så att den tar sinusvågen som kommer från växelströmmen och kapar den antingen i början eller slutet av vågen. Det är därför det kallas för framkant- eller bakkantdimmer. För lågvoltshalogen och LED är det vanligt att man använder dimmer för bakkant, men de flesta produkter är anpassade för att fungera med båda typerna.

Finns mer att lära sig

Det finns mycket mer att lära sig om dimmers kopplade mot LED-tekniken. Produkter finns i prisklasser från några hundralappar för enklaste utförande till flera tusen kronor. På ytan är det bara en knapp som man kan trycka på och vrida, men under ytan döljer sig de stora skillnaderna. Fler detaljer får ni i en annan artikel!

 


Posted in LED-tillbehör

FredrikGust View posts by FredrikGust

Teknikintresserad IT-arkitekt som på senare år spenderat mycket tid åt at utvärdera produkter inom LED-tekniken. Driver butiken palyset.se klimatsmart belysning och vill sprida kunskap kring varför man ska välja LED i stället för produkter som innehåller kvicksilver. Har den stora förmånen att få frågor från kunder där jag varje dag måste lära mig mer om LED-tekniken för belysning.

1 thought on “Välja dimmer till dimbara LED-lampor

  1. Svara
    Karianne Bjerknes - 18 augusti 2013 (söndag)

    De finns mange gode grunner til å velge LED fremfor tradisjonell belysning, og vi bistår gjerne med kunnskap. Besøk gjerne bloggen min http://lightefficient.com/blog/ og les om markedets mest energieffektive belysningssystem. Digital Lumens er spesielt utviklet for industrielle applikasjoner men egner seg også godt i hangarer, sporthaller og svømmehaller. All sensorteknologi er innebygget i hver armatur, og systemet jobber trådløst mot en programvare som gir deg full kontroll over energiforbruket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to top